Spelenderwijs met LEGO© braille bricks leren lezen

Voor blinde kinderen is lezen van boeken, leren schrijven van woorden of werken met ingewikkelde informatie in braille nog steeds een belangrijk communicatiemiddel. Naast leren is ook spelen belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen met een visuele beperking.

LEGO heeft het initiatief genomen om kinderen met een visuele beperking op een speelse manier braille aan te laten leren met zogenaamde LEGO braillebricks. De LEGO© braillebricks lijken op gewone blokjes, maar hebben als verschil dat er cijfers en letters in braille op staan. Hierdoor kunnen kinderen die blind of slechtziend zijn op een creatieve en speelse manier braille leren lezen.De braille-steentjes passen op reguliere LEGO© steentjes en andersom, zodat samen spelen met goedziende kinderen of volwassenen ook mogelijk is.

Binnen dit sociaal project ontwikkelde, testte en produceerde de Deense blokjesbouwer de braillesteentjes samen met de doelgroep. LEGO stelde daarna de sets met braillesteentjes gratis ter beschikking aan organisaties in zo’n 20 landen die lesgeven aan blinde en slechtziende kinderen. In Nederland zijn dat de scholen en AOB’ers van Visio en Bartiméus. Dit geeft een enorme boost aan het brailleonderwijs.

Alle sets zijn inmiddels (gratis) beschikbaar gesteld voor alle instellingen – Visio en Bartiméus – die onderwijs verzorgen aan leerlingen met een visuele beperking. Voor meer informatie over de originele Braillebricks, klik hier.

Zie hieronder een informatieve webinar, gepresenteerd door Bartiméus. 

 

 

Toegankelijkheid opties

Scroll naar boven
Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten