Showdown: Dé reactiesport voor visueel gehandicapten.

Showdown is een Europese reactiesport die op alle niveaus wordt beoefend. Het is speciaal ontwikkeld voor mensen met een visuele handicap, maar geschikt voor iedereen omdat je met een afgeplakte skibril op speelt. Het lijkt op een kruising tussen tafeltennis en air-hockey, maar het heeft zijn eigen specifieke regels.

De ontwikkeling van Showdown

Deze sport is bedacht door de Canadian National Institute for the Blind in Vancouver, BC, Canada. Het werd geïntroduceerd in Nederland in 1980 tijdens de Paralympics in Arnhem. Hier heeft de Canadian National Institute for the Blind de sport komen promoten.

Hoe beoefent men Showdown?

Showdown is een individuele sport waarbij het doel is om de bal in het doel van de tegenstander te slaan. Iedere bal die in het doel van de tegenstander belandt levert twee punten op. Het spel wordt beoefend op een rechthoekige tafel van 3,7 x 1,2 meter ( lengte x breedte )met doelgaten aan weerszijden en een tussenscherm over de gehele breedte. De tafel heeft een opstaande rand van 14 centimeter, zodat de bal niet van de tafel rolt.

“Waar bevindt het geluid zich”?

Showdown wordt gespeeld op het gehoor. In een hardplastic balletje, dat naar de tegenstander wordt overgespeeld, zitten stalen kogeltjes of rinkelbelletjes waardoor de positie van het balletje kan worden bepaald. Bepalen waar het balletje zich op het speelveld bevindt vereist training. De een heeft meer moeite met het lokaliseren van het balletje dan de ander, maar hier geldt: oefening baart kunst. Visueel beperkten zullen veelal aangewezen zijn op andere zintuigen dan het zicht, waaronder het gehoor. Vandaar dat dit spel zich dus ook perfect leent voor mensen met (enkel) een visuele beperking.

Gehandicaptensport Nederland, voor clubs en competitie.

Gehandicaptensport Nederland ondersteunt en adviseert clubs die Showdown willen opstarten hoe zij dit het beste aan kunnen pakken. Daarnaast biedt Gehandicaptensport starterspakketten aan verenigingen die graag willen starten met Showdown. Tévens zijn er diverse handicap- en sportspecifieke opleidingen te volgen.

Er zijn inmiddels al tientallen clubs binnen Nederland waar wekelijks getraind wordt met Showdown. Gehandicaptensport Nederland organiseert bovendien ieder jaar van september t/m april een landelijke competitie voor Showdown, verdeeld in verschillende klassen. Na afloop van de competitie wordt het NK Showdown gehouden. De competitiedagen alsmede een overzicht van de verschillende clubs waar Showdown wordt beoefent is te vinden op www.showdown.nl[/vc_column_text][/vc_column]

showdown
[/vc_row]

Hier zijn tevens de officiële spelregels te vinden.

Lid worden van Gehandicaptensport Nederland
is mogelijk via de website www.gehandicaptensport.nl

Op vrijdag 24 en zaterdag 25 maart werd de Ziezobeurs
gehouden in de Jaarbeurs te Utrecht. De Ziezobeurs is een
grote beurs speciaal voor mensen met een visuele beperking.
Op deze 21ste editie was Gehandicaptensport Nederland
in samenwerking met Slechtziend.nl ook aanwezig om showdown te promoten.

Toegankelijkheid opties

Scroll naar boven
Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten