Staar

Staar is de meest voorkomende oogaandoening, die zowel aan één oog als aan beide ogen voor kan komen. De aandoening wordt veroorzaakt wordt door een troebele ooglens. Hierdoor kan het licht het netvlies niet meer goed bereiken en gaan we waziger zien. Net alsof u door een beslagen ruit kijkt.

Er zijn drie vormen van staar:

  • Ouderdomsstaar
    De meest voorkomende vorm is ouderdomsstaar en kan ontstaan vanaf 55-jarige leeftijd. Onder 85-jarigen komt staar bij 20% van de mensen voor. Wanneer u ouder wordt, kunnen eiwitten samenklonteren in de lens, waardoor deze troebel wordt.
  • Aangeboren staar
    Erfelijke factoren kunnen ook een oorzaak zijn van staar. In dat geval is de staar aangeboren en kan al op jonge voor problemen zorgen. Staar hoeft echter niet per se erfelijk te zijn. Het kan ook tijdens de zwangerschap ontstaan, bijvoorbeeld door een infectie bij de moeder.
  • Staar veroorzaakt door een trauma of ziekte
    Sommige factoren zijn van invloed op het krijgen van staar. Het komt bijvoorbeeld vaker voor bij mensen met diabetes. Ook roken, alcoholgebruik en ongezonde voeding verhogen de kans op staar. Medicijnen zoals prednison of corticosteroïden kunnen ook staar veroorzaken.

Staar is te behandelen door middel van een operatie. Daarbij wordt de troebele lens vervangen door een heldere kunstlens. Jaarlijks worden er in Nederland zo’n 145.000 staaroperaties uitgevoerd. Deze operatie duurt slechts een kwartier.

Vermoedt u dat u (beginnende) staar heeft? Neem dan contact op met uw huisarts of oogarts.

Toegankelijkheid opties

Scroll naar boven
Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten