Macula Degeneratie (MD)

Macula Degeneratie (MD) is een aandoening van het centrale deel van het netvlies. Het zorgt voor een waas of donkere vlek middenin het gezichtsveld. Er bestaan meerdere vormen van Macula Degeneratie:

  • Leeftijdsgebonden Macula Degeneratie (LMD)
    De leeftijdsgebonden vorm kan voorkomen bij oudere mensen als vorm van slijtage. Hierin zijn twee varianten te onderscheiden: de onbehandelbare droge vorm en de veelal behandelbare natte vorm.
  • Juveniele Macula Degeneratie (JMD) Daarnaast kan MD ook onder jongere leeftijd voorkomen, dit wordt Juveniele Macula Degeneratie genoemd. Een voorbeeld van JMD is de ziekte van Stargardt, deze vormen zijn erfelijk bepaald.

De oogaandoening bemoeilijkt alledaagse activiteiten zoals televisie kijken, lezen, met de computer werken, boodschappen doen of gezichten herkennen.

De diverse vormen van MD hebben allemaal één ding gemeen. Door uitval van de lichtgevoelige cellen in de macula gaat de gezichtsscherpte sterk achteruit. Een geruststelling is dat MD zelden tot volledige blindheid leidt. Voor degene met MD en zijn/haar omgeving is het daarom belangrijk te leren omgaan met de beperking van het gezichtsvermogen.

Simulatie van Leeftijdsgebonden Macula Degeneratie (LMD)

Toegankelijkheid opties

Scroll naar boven
Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten