Macula Degeneratie (MD) 2

Leeftijdsgebonden Macula Degeneratie (LMD)

  • De leeftijdsgebonden vorm kan voorkomen bij oudere mensen als vorm van slijtage. Dit ontstaat meestal niet voor het 50e levensjaar. Hierin zijn twee varianten te onderscheiden: de onbehandelbare droge vorm en de veelal behandelbare natte vorm. De eerste symptomen van de droge vorm zijn: minder goed contrast zien, kleuren niet goed kunnen onderscheiden en achteruitgang van het gezichtsvermogen in het algemeen. De aandoening wordt langzaam erger. De eerste symptomen bij de natte vorm van het beeld zijn; de tekst lijkt te golven, rechte lijnen lijken krom. Men heeft moeite met het onderscheiden van gezichten, er ontstaat een doffe vlek in het centrum van het gezichtsveld. Bij deze vorm is naast het afsterven van kegeltjes ook sprake van groei van kleine bloedvaten onder het netvlies. De behandelbare natte vorm verloopt sneller, maar lijdt nooit tot totale blindheid.

Dmv. het hiernaast afgebeelde AMSLER-rooster kan men de ogen testen op symptomen van LMD. Zijn er golvende of gebogen lijnen waarneembaar, of verschijnen er zwarte of vage vlekken? Raadpleeg snel uw oogarts. Test beide ogen apart.

  • Daarnaast kan MD ook onder jongere leeftijd voorkomen, dit wordt Juveniele Macula Degeneratie genoemd. Voorbeelden van JMD is de ziekte van Stargardt, de ziekte van Best, kegeldystrofie deze vormen zijn erfelijk bepaald.

De oogaandoening bemoeilijkt alledaagse activiteiten zoals televisie kijken, lezen, met de computer werken, boodschappen doen of gezichten herkennen.

Simulatie van Leeftijdsgebonden Macula Degeneratie (LMD)

[mk_image src=”https://www.slechtziend.nl/wp-content/uploads/2017/01/amsler-rooster.jpg” image_size=”full”]

Toegankelijkheid opties

Scroll naar boven
Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten