Keratoconus

Keratoconus

Keratoconus is een aandoening waarbij het hoornvlies langzaam dunner wordt. De gezichtsscherpte wordt ernstig aangetast en wordt men overgevoeligheid voor licht. Vaak wordt dit ook genoemd als symptoom.

Keratoconus treedt bijna altijd in beide ogen op. Het begint meestal op kindertijd en zet voornamelijk door op een leeftijd tussen de 20 en 30 jaar.

Als test wordt vaak een lichtpunt getoond op een donkere achtergrond. Mensen met deze oogaandoening zien in plaats van een punt, vele uitwaaierende lichtpunten. Dit komt door het onregelmatige oppervlak van het hoornvlies.

Door het dragen van speciale contactlenzen kan de ruimte tussen het onregelmatige hoornvlies en de contactlens met traanvocht worden opgevuld.

In de ergste gevallen, als het dragen van contactlenzen niet meer afdoende werken of beschadigingen aan het hoornvlies veroorzaken, is een hoornvliestransplantatie mogelijk. Ook kan hoornvliestransplantatie noodzakelijk zijn als er sprake is van littekens op het hoonvlies na infecties of ernstige verdunning van het hoornvlies. Tegenwoordig transplanteert men steeds vaker, indien mogelijk, alleen het zieke laagje.

Toegankelijkheid opties

Scroll naar boven
Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten