Glaucoom
Glaucoom is een aandoening die pijnloos en aanvankelijk ongemerkt het zicht aantast. Meestal wordt dit veroorzaakt door een verhoogde oogdruk. Dit ontstaat doordat het vocht in het oog niet goed meer wordt afgevoerd. Het vocht is nodig om het hoornvlies en de lens te voeden, maar moet het oog uiteindelijk ook weer verlaten. Wanneer dit niet (goed) gebeurt, raakt de afvoer verstopt en neemt de oogdruk toe. Als gevolg kan de oogzenuw beschadigd raken, waardoor er een storing plaatsvindt in de verbinding tussen het netvlies en de hersenen. En dan ontstaan de blinde vlekken, die voor deze oogaandoening kenmerkend zijn.
Het gezichtsvermogen verdwijnt langzaam. Eerst langs de randen van het perifere gezichtsveld en uiteindelijk ook het centrale gedeelte. In een vergevorderd stadium lijkt het voor glaucoompatiënten alsof ze door een koker kijken, waardoor men slechts een klein deel van de omgeving ziet. Doordat alleen het centrale gezichtsveld zichtbaar is, wordt de oriëntatie lastiger en vallen obstakels op de weg niet langer op.
Vermoedt u dat u glaucoom heeft? Neem dan direct contact op met uw oogarts. Als u er op tijd bij bent kan een oogdruk verlagende behandeling verdere achteruitgang van het zicht tegengaan.