Diabetische retinopathie

Diabetespatiënten hebben een verhoogd risico op retinopathie. De aandoening treedt op wanneer een teveel aan suiker in het bloed de kleine bloedvaatjes naar het netvlies beschadigt. Het zicht wordt hierdoor minder scherp en er duiken vlekken of slierten op in het gezichtsveld. De meeste mensen met diabetes krijgen hier last van. Twintig jaar na de diagnose diabetes, zijn de kleine bloedvaatjes in het netvlies bij 80% van de mensen beschadigd. Naast de ‘normale’ retinopathie zijn er nog twee andere vormen:

  • Niet-proliferatieve diabetische retinopathie
    Het netvlies beschadigt geleidelijk. De bloedvaatjes rekken een beetje uit en kunnen vocht en vet gaan lekken. Dit hoopt zich op in het netvlies, maar hoeft niet direct problemen te veroorzaken. Zodra de vaten meer gaan lekken, ontstaan er klachten.
  • Proliferatieve diabetische retinopathie
    Er kan ook schade aan het netvlies ontstaan als de beschadigde bloedvaatjes te weinig zuurstof geven. Het netvlies gaat dan nieuwe bloedvaatjes aanmaken, welke vaak van slechte kwaliteit zijn. Op deze manier komt er ook vocht en vet in het netvlies terecht, met alle gevolgen van dien.

Wordt diabetische retinopathie niet behandeld, dan leidt het op den duur tot blindheid. Tegenwoordig zijn er gelukkig wel behandelmethoden die kunnen voorkomen dat de retinopathie erger wordt. Diabetische retinopathie ontstaat sneller bij slecht geregelde suikerwaarden. Voor diabetespatiënten is het dus van groot belang om de diabetes goed te behandelen.

Vermoedt u dat u diabetische retinopathie heeft? Neem dan contact op met uw huisarts of oogarts.

Toegankelijkheid opties

Scroll naar boven
Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten