Slechtziend
Wat houdt slechtziend zijn in? Slechtziendheid is een visuele beperking die niet hersteld kan worden door een bril of lenzen. Slechtzienden zien alleen gedeeltelijk wat zich in hun omgeving afspeelt en ondervinden vaak grote moeilijkheden bij het uitvoeren van alledaagse handelingen. Bepaalde ziekten veroorzaken een wazig, kleurloos, vervormd of gevlekt zicht. Andere aandoeningen tasten bijvoorbeeld het perifere zicht aan of omgekeerd het centrale gezichtsveld.
Afhankelijk van de oogaandoening en andere omstandigheden (hoeveelheid licht of vermoeidheid) zullen slechtziende personen moeite hebben met bijvoorbeeld:
- zich verplaatsen;
- lezen en schrijven;
- koken;
- sporten;
- en bijvoorbeeld mensen herkennen.
(on)begrip
Sommige slechtziende personen hebben moeite met oriënteren, maar kunnen wel lezen, andere slechtzienden kunnen amper iemand herkennen, maar kunnen zich wel vlot verplaatsen. Deze tegenstrijdigheden zorgen ervoor dat slechtzienden niet altijd worden begrepen.

Oogaandoeningen
Er bestaan verschillende oogaandoeningen. Hieronder een overzicht van de meestvoorkomende aandoeningen. Klik op de link voor meer informatie:
- Staar (Cataract)
- Maculadegeneratie (MD)
- Glaucoom
- Diabetische retinopathie
- Astigmatisme
- Retinitis Pigmentosa (RP)
- Kokervisus
- Aandoening hoornvlies
- Loslating netvlies
- Homonieme hemianopsie
- Keratoconus
- Nystagmus
Tekstaanpassingen
Wanneer iemand (beginnend) slechtziend wordt, zal het lezen van teksten worden bemoeilijkt. Gelukkig zijn er diverse aanpassingen mogelijk om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen lezen. Een van de opties is om gebruik te maken van andere lichtbronnen, al dan niet in combinatie met tekstvergroting of het verhogen van het contrast.
Hieronder staan enkele voorbeelden weergegeven met betrekking tot tekstvergroting en contrastwaarden.
Tabel met verschillende tekstvergrotingen
Klik hier voor een printversie van bovenstaande tabel
Tabel met verschillende kleur-contrasten
Â