Advies voor een toegankelijke openbare ruimte

Toegankelijkheid is momenteel een hot topic. In allerlei sectoren wordt toegankelijkheid en een inclusieve samenleving nagestreefd. Niet voor niets dat websites van overheidsinstanties sinds 23 september 2020 aan de toegankelijkheids-criteria moeten voldoen(WCAG)  en discriminatie op aard van ras, etniciteit of handicap niet gewaardeerd wordt.   In 2016 heeft Nederland het VN-verdrag handicap ondertekend. Met deze ondertekening wil Nederland een bijdrage leveren aan het verbeteren van de toegankelijkheid. Zowel digitaal als fysiek zijn er nog vele aandachtspunten. De overheid en maatschappelijke sectoren moeten dit uitvoeren. Het verdrag geeft mensen met een beperking of chronische aandoening het recht om gelijkwaardig behandeld te worden. Iedereen verdient het namelijk om naar school te kunnen, goede zorg te ontvangen, een fijne woning te hebben en toegang te hebben tot informatie, maar ook tot een openbaar gebouw. Want iedereen telt mee!

Streef jij met ons mee naar een inclusieve samenleving? Wilt u blinden en slechtzienden een fijn en veilig binnenkomen bieden? Naast de welbekende hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden hebben zij ook baat bij een aangepaste omgeving. Een aangepaste omgeving biedt iemand met een visuele beperking de nodige handvatten om zich beter te oriënteren in een nieuwe ruimte. Om de blinde of slechtziende bezoeker(s) of werknemer(s) een hartelijk ontvangst te bieden, kunt u  overwegen om ruimtes aan te passen. Wij bieden hierin brede ondersteuning. 

Met onze producten kunt u ervoor zorgen dat naast een fijn welkom, uw gebouw veilig en overzichtelijk is. Zo kunt u ervoor kiezen om geleidelijnen binnen en buiten aan te brengen, maar ook markeringen van deuren, leuningen en traptredes dragen bij aan een toegankelijke omgeving. Wij maken een adviesplan voor het  gebouw op maat om vervolgens de aanpassingen te monteren.

Wat is er allemaal mogelijk?

Met onze hulp wordt uw gebouw optimaal toegankelijk. Uw wensen en onze adviezen komen samen in uw gebouw. De volgende producten kunt u laten monteren:


Binnen/buiten geleidelijnen

 

Zonder geleidelijnen zullen blinden en slechtzienden zich moeilijker voortbewegen in het openbaar. De natuurlijke geleidelijn die veelal gebruikt wordt op plekken waar geen geleidelijnen liggen, wordt veelal geblokkeerd door fietsen, prullenbakken en andere obstakels. Door een geleidelijn aan te leggen wordt de blinde of slechtziende vrijer in zijn mobiliteit. Via aangelegde geleidelijnen (volgens de richtlijn routegeleiding 2021)kan een blinde of slechtziende zich namelijk veiliger en sneller verplaatsen van A naar B.

Is uw bedrijf of instantie toegankelijk voor iedereen? Door binnen en buiten geleidelijnen aan te leggen, biedt u iemand met een visuele beperking ook een fijn binnenkomen. Naast buiten geleidelijnen aan te leggen, kan het binnen ook voor veel duidelijkheid zorgen. De blinde of slechtziende kan zo zelfstandig de balie, het toilet, de trap of de lift vinden en zo zijn weg zelfstandig vervolgen. Naast het hartelijke welkom voor de blinde of slechtziende bezoeker, geeft u ook de goedziende bezoeker de visuele ondersteuning richting de informatiebalie.

Geleidelijnen zijn mogelijk in veel verschillende soorten materialen en kleuren. We kunnen onder meer de volgende soorten  voor u monteren: vaste platen met lijnen van odile®en fluxi of fluxy-r. Deze zijn verkrijgbaar in de volgende materialen: kunststof van desmopan®, RVS of messing. De vaste tegels zijn ook mogelijk tijdelijk op uw locatie te plaatsen, zodat uw evenement toegankelijk en overzichtelijk wordt voor iedereen.

Het mooie van onze geleidelijnsystemen is dat u keuze heeft uit zeer veel kleuren. Zo kunt u (mits dit contrasterend is met uw ondergrond) bijvoorbeeld uw kleurenthema terug laten komen in de geleidelijnen. Daarnaast zijn wij met zorg waakzaam voor uw grondoppervlak. De geleidelijnen kunnen op allerlei ondergronden gemonteerd worden. We doen dit met een speciale lijm  waardoor u geen lijmresten ziet zitten. De lijnen zijn duurzaam en kleur- en slijtvast. Voor buiten zijn de materialen RVS en messing het meest geschikt. Deze worden middels lijmen of schroeven gemonteerd op uw grondoppervlak.


Waarschuwingsmarkeringen

Met waarschuwingsmarkeringen wordt de blinde of slechtziende gebruiker gewaarschuwd dat hij even extra moet opletten. Vaak worden deze velden gebruikt bij het naderen van een oversteekplaats, verkeerslichten of trappen. Door hier de ondergrond te veranderen naar ‘noppen-tegels’ voelt de visueel beperkte gebruiker onder zijn schoenen of met zijn taststok dat er wat extra aandacht nodig is. Deze velden kunnen gemonteerd worden aan het einde van een geleidelijn. De noppen kunnen geleverd worden in vaste platen van odile® of losse noppen. Ze zijn verkrijgbaar in de volgende materialen: kunststof van desmopan®, RVS en messing. De waarschuwingsmarkeringen zijn verkrijgbaar in dezelfde kleuren als de geleidelijnen.


Traptrede- en leuningmarkering

 

Op trappen vindt een groot aantal van de dagelijkse ongelukken plaats. Uit de cijfers van het CBS in 2018 is gebleken dat er dagelijks zo’n 13 doden vallen na het vallen van een trap in Nederland. Des te belangrijker dat een trap veilig is. Door waarschuwingsmarkeringen voor de trap en traptreden te markeren, kan de kans op ongelukken verkleind worden. Traptreden markeren met een contrasterende strip zorgt voor betere zichtbaarheid van het begin en einde van de trap. Daarnaast geeft de markering tactiele feedback en wordt slipweerstand verhoogd. Deze traptredemarkeringen zijn verkrijgbaar in desmopan en aluminium. Leuningmarkering biedt op punten van gevaar extra ondersteuning en informatie aan de persoon die de trap betreedt. Zo kan ondermeer aangegeven worden welke verdieping te bereiken is met de trap of andere belangrijke informatie vermeldt worden op de leuning.  Leuningmarkeringen zijn verkrijgbaar in folie, aluminium en RVS.


Indoor en/of outdoor navigatie

 

Voor iemand met een visuele handicap is het binnenkomen van een nieuwe omgeving erg lastig. hoe vanzelfsprekend het ook klinkt, de balie of het toilet is zo gauw nog niet gevonden. Met onze hulp kunnen wij voor u een tactiele plattegrond produceren  of middels een QR-code een volledig overzicht van uw gebouw tonen aan al uw bezoekers. Nu is dit laatstgenoemde zoals u begrijpt niet DE oplossing voor de visueel beperkte bezoeker, maar kan dit al veel houvast bieden.

In combinatie met de bovengenoemde mogelijkheden zou ook het gehele gebouw navigeerbaar gemaakt kunnen worden. Met zogenoemde ‘Beacons’ en een app wordt je naar je bestemming in het gebouw geleid. De beacon traceert je looprichting middels bluetooth en geeft je via de app aanwijzingen. Je voert in de app in wat de bestemming in het gebouw moet zijn en vervolgens krijg je instructies zoals: ’sla bij de kruizing linksaf, rechts van u vindt u de trap’. Middels dit soort instructies via de app kunt u in een gebouw zoals een universiteit of museum navigeren naar de toiletten. Eveneens zou iemand die geen specifieke bestemming heeft ingegeven, voorzien kunnen worden van basisinformatie bij het betreden van een nieuwe verdieping.

Door dit indoornavigatiesysteem in combinatie met uw geleidelijnen aan te leggen, creëert u een ultiem toegankelijk welkom voor uw visueel gehandicapte bezoeker. Daarnaast kan iemand met goed zicht ook  eenvoudig het lokaal of de toiletten vinden via de app.

Met de applicatie en het indoor-navigeerbaar maken van uw gebouw is van alles mogelijk. Neem gerust contact met ons op en wij plannen graag een adviesgesprek met u in.


Algemene markeringen

 

Het markeren van gevaarlijke of onopvallende opstapjes en obstakels kan iemand met een visuele handicap ondersteunen. Met verschillende soorten plakstrips of waarschuwingsmarkeringen kan de visueel gehandicapte bezoeker veiliger door uw gebouw lopen. Ruimtes worden vaak genummerd of hebben een naam, maar deze is niet altijd leesbaar. Met aandacht voor contrast, lettertype en -grootte kunnen ruimtes beter vindbaar worden . Dit is eveneens mogelijk in braille. Door uw trappen of ruimtes te voorzien van braille markering kan iemand een betere oriëntatie krijgen in uw gebouw. Zo zijn treinstations voorzien van trapleuningen met braille waarop  het perronnummer weergegeven staat. naambordjes van ruimtes geven de blinde of slechtziende bezoeker net even die extra feedback waardoor iemand zelfverzekerd de juiste ruimte in kan lopen. Het lijkt jou toch ook vervelend twijfelend een toilet binnen te lopen? Niet wetende of het voor mannen of vrouwen is? Door dit soort ruimtes te voorzien van braille of goed contrasterende letters kan ieder fijn gebruik maken van de openbare ruimtes.

Toegankelijkheid opties

Scroll naar boven
Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten